Rilax
Image default
Aanbiedingen

Een wipstoel voor de baby

In zijn meest basale vorm is een baby wipstoeltje een lichtgewicht metalen frame bedekt met zachte, gewatteerde stof om een stoel te vormen die het hele lichaam van jouw kleintje ondersteunt.

Op welke leeftijd kan de baby een wipstoeltje gebruiken?

De ideale leeftijd om de baby bjorn wipstoel te gebruiken is vanaf de geboorte tot zes maanden. Er zijn echter een paar waarschuwingen die u in gedachten moet houden als je een babystoel gebruikt met jouw pasgeborene.

Omdat pasgeboren baby’s de neiging hebben om het grootste deel van de dag te slapen (jaloers, iemand?), moeten ze extra goed in de gaten worden gehouden als ze in een wipstoeltje zitten. Pasgeborenen mogen niet voor een lange periode in het wipstoeltje slapen. Als ze overdag in het wipstoeltje slapen, houd ze dan goed in de gaten.

Ten slotte beginnen baby’s meestal rond de zes maanden rechtop te zitten, dus het gebruik van een baby wipstoeltje op deze leeftijd wordt een veiligheidsrisico omdat het gemakkelijk kan omvallen wanneer de kleine zijn pas verworven vaardigheid laat zien.

 

Veel baby wipstoeltjes  hebben (ook bekend als bouncy seats, bouncy chairs, en verschillende andere namen) extra functies, waaronder:

  • Opvouwbaar frame voor gemakkelijk reizen

  • Licht

  • Speelgoed

  • Muziek

  • Trillingen

  • Mesh en andere ademende stoffen

Ongeacht de kenmerken werken alle baby wipstoeltjes op dezelfde manier: wanneer jouw kleintje beweegt, schopt en wiebelt, springt het stoeltje op en neer.

Voordat je dit afdoet als te gevaarlijk, wees gerust dat het wipstoeltje nooit de grond verlaat (en dat de baby erin vastzit!).

Deze kleine stuiterende beweging is vergelijkbaar met een beweging die je zou kunnen maken wanneer je kleintje in je armen ligt en hem kalmeert. Dat is het mooie van een baby wipstoeltje: het is zowel leuk als geruststellend voor jouw pasgeborene.

De verschillen

Wist jij dat de baby wipstoeltjes zo veel verschillende namen hebben, verwarren nieuwe ouders deze producten vaak met andere producten, zoals de baby jumper en de baby swing. Om ze uit elkaar te hebben geven wij van 4moms mamaroo jou de verschillen door.

Hier is het fundamentele verschil tussen een wipstoeltje, jumper, en baby schommel.

Baby wipstoeltje: Stuitert lichtjes op en neer in antwoord op de schopjes en wiebeltjes van je baby. De baby ligt in een liggende positie.

Baby springer: Stuitert op en neer als je baby van de grond schopt. Baby jumpers worden meestal opgehangen aan een deurkozijn, een zelfstaand frame of een “activity center” dat op de vloer staat. De baby zit rechtop.

Babyschommel: Schommelt heen en weer – meestal in reactie op een kleine motor – zonder inspanning van je kleintje. De baby kan in liggende of rechtopstaande positie zitten.

Verreweg de eenvoudigste van de drie is het wipstoeltje, maar elke optie dient zijn eigen unieke doel.

Tijd om vaarwel te zeggen

Aan alle goede dingen komt een eind. Voor wipstoeltjes is de algemene aanbeveling dat jouw baby het is ontgroeid zodra hij 20 pond weegt of gemakkelijk zelf rechtop kan zitten.

Op dit punt bestaat het risico dat jouw baby de wipstoel omkantelt als hij rechtop zit of uit zichzelf omrolt. Je kunt deze risico’s beperken door je baby vast te gespen – wat je ongeacht de leeftijd zou moeten doen – maar als je kleintje sterker wordt, kan hij proberen zich toch uit het zitje te worstelen.

Wat de maximale gewichtsgrenzen betreft, controleer altijd de specifieke aanbevelingen van de fabrikant, aangezien de gewichtsgrenzen variëren.

Bij springkussens moet je de gewichtslimieten controleren en het stoeltje uitfaseren zodra je kind die limiet bereikt. De gewichtslimiet kan per fabrikant verschillen, maar de meest gebruikelijke bovengrens ligt meestal tussen 25 en 33 pond.