Rilax
Image default
Telefonie

De ontwikkeling van de telefonie

Het is ondertussen al weer elf jaar geleden dat de wereld kennis maakte met de eerste iPhone in 2007. Eerst dacht men: ‘wat moet ik met zo’n ding’. Nu, elf jaar later zijn er campagnes die het gebruik van de smartphone moeten verminderen. Best ironisch. In de afgelopen elf jaar is de technologische ontwikkeling op het gebied van smartphones, tablets en smartwatches erg vooruit gegaan. Laten we even kijken hoe ieder ‘hebbedingetje’ is ontstaan.

De smartphone

De wereld waarin we niet meer om een smartphone heen lijken te kunnen begon in 2007 toen Steve Jobs de eerste iPhone introduceerde. Hij begon zijn presentatie door te vertellen dat hij drie producten ging introduceren. ‘Een breedbeeld iPod met Touch bediening, een revolutionaire nieuwe mobiele telefoon en een baanbrekend internet communicatie-apparaat’. Al snel bleek dat het dus om één apparaat ging: de iPhone. De iPhone was overigens niet de eerste smartphone, zo had je bijvoorbeeld al telefoons waarmee je kon e-mailen en internetten. Dit werden ook al smartphones genoemd, maar volgens Steve Jobs was dat onterecht. Hij vond ze ingewikkeld en niet zo ‘smart’ als de bedrijven achter diezelfde telefoons claimde dat ze waren. Vanuit die gedachten ontstond de eerste iPhone die zowel erg slim als gebruiksvriendelijk was.

Na de introductie van de eerste iPhone begon de revolutie van de mobiele telefoon. De concurrentie volgde het voorbeeld van Apple door het gebruik van een touchscreen over te nemen en een mogelijkheid te bieden om verschillende apps te installeren om zo ons leven gecompliceerder makkelijker te maken.

De multimedia-tablet

Wie dacht dat de eerste tablet de iPad was heeft het mis. De iPad was weliswaar wel de eerste multimedia-tablet toen hij uitkwam in 2010. Steve jobs noemde het zien van een complete internetpagina op groot beeld een geweldige ervaring. ‘Je kunt het scherm gewoon draaien en vervolgens draait het beeld gewoon met je mee!’. Misschien lach je hier nu om maar laten we eerlijk zijn in 2010 stond men er toch van te kijken. Toen was het namelijk ook nog bijzonder dat je in HD jezelf kon vermaken op Youtube. Als je me vraagt met welk doel de iPad ontstond dan moet ik je teleurstellen. Het was in ieder geval een opvulling van het gat tussen een smartphone en een laptop maar verder zou ik het zelf niet weten. Meneer Jobs noemde het ‘so much more intimate than a laptop and so much more capable than a smartphone’. In het laatste kan ik me nog wel vinden maar ik vraag me dan toch af wat er zo intiem is aan een iPad of überhaupt een laptop. Maar goed, ik heet geen Steve Jobs.

De smartwatch

Ik hoor je denken, ‘Apple was zeker weer de eerste?, maar niets is minder waar. De eerste vorm van een smartwatch kwam in 1983 al op de markt toen Seiko de Data 2000 introduceerde. Dit was een horloge waar je met een bijgeleverd toetsenbord bepaalde teksten kon opslaan. In 2004 kwam Microsoft met een smartwatch die het meest lijkt op de huidige generatie. Hiermee kon je namelijk het nieuws, sportstanden, beursinformatie en e-mail en sms berichten ontvangen. Erg knap voor die tijd! In 2013 begon de echte revolutie op het gebied van smartwatches toen de Pebble, de Qualcomm Toq, de Samsung Galaxy Gear en de Sony Smartwatch 2 gelanceerd werden. Apple kwam pas twee jaar later met hun versie van de smartwatch. Dit horloge is naar mijn mening meer een hebbedingetje, je kan je smartphone ermee besturen vanaf je pols zodat je niet iedere keer je telefoon uit je zak hoeft te halen. Zo kun je vervolgens alle meldingen die je telefoon ontvangt terug zien op je smartwatch. Wel handig als je wilt weten welk berichtje je kan negeren, we kennen allemaal wel iemand… Tegenwoordig lijken de meeste smartwatches ook steeds meer op een echt horloge en als je die van Apple lelijk vindt kun je altijd nog kiezen uit verschillende apple watchbandjes om het design naar jouw ‘hand’ te zetten.

Wie weet wat de toekomst in petto heeft, welk apparaat(je) blijken we dan ‘nodig’ te hebben terwijl we het nog niet wisten?

Voor meer info :

Gerelateerde artikelen

Altijd bereikbaar als bedrijf