Rilax
Image default
Woning en Tuin

Het juiste deurbeslag uitkiezen

Het deurbeslag dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het openen en sluiten van draaideuren staat bekend als deurklinken. Deze bestaat meestal uit twee deurplaten of deurrozetten (buiten en binnen) en twee deurklinken, ook wel deurbeslag genoemd, die verbonden zijn met een hendel pen die door het deurblad gaat.

Ontwerpeisen deurklinken

Als zichtbaar onderdeel binnen het deuraanzicht neemt het deurbeslag een centrale positie in: Bij een optimale greep hoogte van ongeveer 1,05 m reikt iedereen automatisch naar deze bedieningshendel. Tot slot moet de deur worden geopend of gesloten.

De ontwerpeisen voor deurklinken zijn hoog, maar tegelijkertijd moeten ze handig zijn om vast te houden. Het oefent ook aanzienlijke axiale en verticale krachten uit op de kruklagers en deurkrukstiften. Deuren die vaak worden gebruikt en benadrukt vereisen daarom bijzonder stabiele deurklinken. Vandaag de dag zijn moderne deurklinken populair maar ook retro deurbeslag wint sterk aan populariteit.

De normen rond deurklinken

Volgens de normen is de deurklink een draaibaar bedieningselement in de vorm van een hendel, waarvan de lengte van de rotatie as tot het vrije uiteinde meer dan 75 mm bedraagt. Het is verbonden met een hendel pen (vierkante pen) die door de deur gaat en, wanneer deze wordt bediend, een vergrendelingsmechanisme in werking stelt dat de dagschoot terugtrekt en de deur ontgrendelt.

De vormen zijn net zo divers als de onderdelen die ze bewegen. De deurklink kan als hefboom of als draaiknop worden ontworpen. De bediening ervan beweegt de grendel en vervolgens het deurblad of deurblad. Een complete deurklinken set bestaat uit: het pingedeelte: de handgreep met vierkante pin; uitwendig gemonteerd het geperforeerde deel: de handgreep met uitsparing voor de vierkante spindel en bevestigingsstift of schroef; gemonteerd aan de binnenkant een bord binnen en buiten of een rozet binnen en buiten

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen linker en rechter deurklinken sets, afhankelijk van de manier waarop de bediende deurvleugel wordt geopend. Deze indeling is niet afhankelijk van het slot, maar van de zijkant van de deur waarop de deurklinken moeten worden vastgespeld. Ongeacht hun functie zijn deurklinken altijd deurklinken voor de gebruiker.

Hoogwaardige deurklinken zijn inbraak werend

De cilinder mag niet over de slagplaat uitsteken, alle onderdelen, inclusief de buitenste slagplaat, moeten van binnenuit aan elkaar worden geschroefd en de knop mag niet worden afgesneden.

Ze worden vervaardigd uit gegoten aluminium of roestvrij staal.

Individuele bronzen of stalen gesmede en oppervlakte behandelde deurklinken zijn ook mogelijk. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan een goede hantering en een ergonomisch ontwerp.

Voor meer info : https://www.deurklinken.com