Rilax
Image default
Dienstverlening

Een verouderde groepenkast

Het komt erg vaak voor dat groepenkasten verouderd zijn als ze al enkele jaren meegaan. Dit is voornamelijk het geval in oude huizen, waar in veel gevallen al tientallen jaren dezelfde groepenkast in werking is. Als de groepenkast verouderd is en je wil de groepenkast vervangen nu meteen, kun je hulp inschakelen. Maar hiermee is het slim om 2 vliegen in één klap te slaan. Als je namelijk een nieuwe groepenkast laat plaatsen omdat dit nodig is, kun je ervoor kiezen om ook gelijk de groepen uit te laten breiden. Ook is het handig om te kijken welke onderdelen van de groepenkast vervangen moeten worden. Je kan namelijk veel geld besparen met het vervangen van alleen de kapotte onderdelen, in plaats van gelijk de hele groepenkast. 

Onderdelen van een groepenkast

Een groepenkast bestaat uit vele onderdelen, die allemaal hun eigen werking hebben. Bijvoorbeeld de hoofdschakelaar. Dit onderdeel zorgt voor extra veiligheid. Als je als voorbeeld kortsluiting in huis hebt, kun je door middel van de hoofdschakelaar alle stroom in het huis tegelijk uitzetten. Een ander onderdeel is de aardlekschakelaar, hierbij hoort een aardpen. Dit is belangrijk, want het zorgt voor een juiste stroomverdeling over alle groepen. Hierdoor is er minder grote kans op overbelasting of het doorbranden van apparaten. Dit onderdeel is verplicht in een groepenkast, maar veel groepenkasten in verouderde huizen hebben dit niet. Daarom is het belangrijk dat ze vervangen worden. 

Meer elektrische apparaten in huis

Bij het aanschaffen van meer elektrische apparaten in je woning is het noodzakelijk om de groepen in de groepenkast uit te breiden. Denk hierbij aan een wasmachine, vaatwasser, oven of droger. Dit zijn apparaten die in veel huishoudens voorkomen, maar ze verbruiken vaak allemaal een eigen groep. Dit is meestal in nieuwe huizen het geval. Voordat een groepenkast in je woning wordt geïnstalleerd, is het handig om van tevoren te bedenken welke mogelijke apparaten er nog worden aangesloten in het huis.