Rilax
Image default
Vervoer en transport

TU Ecomotive en HAPERT Aanhangwagens

De Brabantse aanhangerfabrikant HAPERT heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op alle vlakken van het bedrijfsproces is HAPERT druk met verduurzaming bezig. Hiermee wil het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zorg te dragen voor het milieu. Een onderdeel van dit duurzame beleid is dat HAPERT het Ecomotive team van de Technische Universiteit van Eindhoven steunt.

Het TU/ecomotive team bestaat uit studenten van de TU Eindhoven. Het team is opgericht om bij te dragen aan de verduurzaming van de automobielindustrie. In 2012 werd het team opgericht waarna het in 2013 al met de eerste auto op de Shell Eco-marathon in Rotterdam verscheen. Deze auto kreeg de naam EM-01 Penny en was ontworpen met als doel om een extreem zuinige stadsauto te creëren. De auto haalde een bereik van 55 kilometer per kilowatt uur en onderscheidde zich door een uitstekende betrouwbaarheid.

Elk jaar bouwt het TU/ecomotive team een nieuwe auto. De focus ligt niet alleen op het bouwen van een energiezuinige auto maar ook op gebruiksgemak, betrouwbaarheid en comfort.

De EM-02 “Isa” was de tweede auto die werd ontwikkeld en gebouwd door TU/ecomotive. Isa was goedgekeurd door de RDW en mocht daardoor rijden op de openbare weg. Deze auto had een bereik van 90 kilometer.

EM-03 had de naam “Nova” en was de derde auto van TU/ecomotive. De nadruk bij de ontwikkeling van Nova lag op comfort en efficiëntie maar ook op modulariteit van onderdelen. Dit maakte de Nova tot een gemakkelijk recyclebare en duurzame auto.

TU/ecomotive heeft inmiddels 7 auto’s ontwikkeld. Deze hadden de namen Penny, Isa, Nova. Lina, Noah, Luca en Zem. Elke aanhangwagen had een andere nadruk, namelijk natuurlijkheid, duurzaamheid tijdens de gehele levenscyclus, afval gebruik en CO2e neutraal zijn.

De Nederlandse aanhangwagenbouwer HAPERT Aanhangwagens deelt de kernwaarden van duurzaamheid van TU/ecomotive. Om deze reden levert HAPERT een speciaal ontworpen gesloten aanhangwagen aan TU/ecomotive waarin de auto wordt vervoerd. De HAPERT Sapphire, zoals deze gesloten aanhangwagen heet, kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden en met een breed scala aan opties worden geleverd. Hierdoor is deze ideaal voor het gebruik door TU/ecomotive.

Elk jaar ontwerpt en fabriceert HAPERT een Sapphire die is afgestemd op de wensen van het TU/ecomotive team. Dankzij de bestickering is de aanhangwagen en zijn inhoud gemakkelijk herkenbaar.