Rilax
Image default
Aanbiedingen

Wat is een bloeddrukmeting?

Wat is een normale bloeddrukmeting?

Een normale bloeddruk is minder dan 140/90, maar als u een hart- of vaatziekte, diabetes of nierziekte hebt, moet uw bloeddruk idealiter minder dan 130/80 zijn.

Als u uw bloeddruk thuis wilt controleren, kan het een goed idee zijn om een bloeddrukmeter aan te schaffen waarmee u uw bloeddrukwaarden kunt bijhouden op tijdstippen die voor u geschikt zijn, in het comfort van uw eigen huis. Daarom is het belangrijk dat u de beste bloeddrukmeter kiest die past bij uw budget.

Hoe kiest u een bloeddrukmeter voor thuis?

Als u besluit uw bloeddruk thuis te meten, hebt u een bloeddrukmeter voor thuis nodig. Er is een breed scala aan thuisbloeddrukmeters beschikbaar, maar het is belangrijk dat u zeker weet dat de bloeddrukmeter die u kiest nauwkeurig is en de juiste is voor u.

1. Vraag het aan uw arts: Als uw arts u vraagt om uw bloeddruk thuis te meten of een ambulante bloeddrukmeter te dragen om hypertensie vast te stellen, zal hij u een monitor ter beschikking stellen die u voor een bepaalde periode kunt lenen.
2. Koop een monitor met een bovenmanchet: Als u een bloeddrukmeter voor thuis koopt, kies er dan een die uw bloeddruk aan uw bovenarm meet, niet aan uw pols of vinger. 
3. Zorg ervoor dat de manchet de juiste maat heeft voor uw arm: Zorg ervoor dat u de juiste manchetmaat voor uw arm hebt. Hij moet strak om uw bovenarm zitten, met net genoeg ruimte om er twee vingertoppen onder te kunnen schuiven. De meeste bloeddrukmeters voor thuisgebruik worden geleverd met een manchet van gemiddelde grootte. Als uw bovenarm bijzonder groter of kleiner is dan gemiddeld, moet u misschien een manchet van een andere maat apart kopen.
4. Zorg ervoor dat het goedgekeurd is: Als u een bloeddrukmeter koopt, zorg er dan voor dat deze is goedgekeurd voor gebruik is. 
5. Zorg ervoor dat de monitor elke 2 jaar een onderhoudsbeurt krijgt: De monitor moet regelmatig worden onderhouden en gekalibreerd om er zeker van te zijn dat hij nauwkeurig is – over het algemeen ten minste eens in de twee jaar. 

Bloeddrukmeter kopen

Sommige monitors hebben een geheugen om uw metingen op te slaan. Deze kunnen duurder zijn dan de meer eenvoudige versies, maar het noteren van uw metingen op pen en papier werkt net zo goed.

Hoe controleert u uw bloeddruk met een bloeddrukmeter?

Voor een nauwkeurige meting is het belangrijk dat u rust en dat u zich niet angstig of gestrest voelt.
1. Ga rechtop in een stoel zitten, met uw rug tegen de leuning van de stoel, en plaats uw voeten plat op de vloer.
2. Leg uw arm op een tafel als u die heeft en zorg ervoor dat uw hand en arm ontspannen op de tafel liggen. Het is belangrijk dat u uw vuist niet balt wanneer u uw bloeddruk meet.
3. Plaats de manchet over uw bovenarm en trek de manchet strak over uw arm, waarbij u ervoor moet zorgen dat er twee vingers onder de manchet passen. De manchet moet over het bovenste deel van uw arm zitten en de slang moet naar het midden of iets naar rechts van uw arm lopen.
4. Wanneer u uw bloeddruk controleert, praat dan niet en ontspan u gewoon. Druk op de aan-knop en vervolgens op de start-knop.
5. U zult voelen dat de manchet vrij snel wordt opgeblazen. Het kan tijdelijk een beetje teer of ongemakkelijk aanvoelen, omdat de manchet zich automatisch opblaast en weer leegloopt, maar dit zal slechts van korte duur zijn. Als het te zacht of ongemakkelijk is, kunt u op de stopknop drukken, waarna de manchet onmiddellijk leegloopt.
6. Zodra u uw meting hebt gekregen, noteert u de meting. Sommige bloeddrukmeters zijn tegenwoordig uitgerust met een printer. Hiermee kunt u de afdruk in uw agenda plakken.
7. Een paar minuten nadat u uw bloeddruk hebt gemeten, is het een goed idee om uw bloeddruk nogmaals te controleren, om er zeker van te zijn dat de metingen gelijk en nauwkeurig zijn.
8. Als uw huisarts of verpleegkundige u heeft gevraagd uw bloeddruk te meten, neem hem dan twee keer per dag – ’s morgens en ’s avonds – en maak een afspraak met hem of haar om de resultaten te bespreken.

 Voor meer informatie bezoek Metz en Smits

bloeddrukmeter